2020-01-27 fysio, somosa les, kaarsen kopen
Door: Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke
31 Januari 2020 | India, Bombay
In India eet je de hele dag en de huisvrouwen zijn de hele dag bezig met bedenken van wat we zullen gaan eten. De drivers opdracht geven wat en waar ze de ingrediënten moeten kopen. De kok vertellen wat er gekookt moet en uiteindelijk zelf de laatste hand leggen aan het eten. In principe eten ze hier 4x ontbijt, lunch, diner en avondsnacks. Maar ook tussendoor moet je voortdurend van alles proeven en eten. Mijn gastheer had al een hele tijd last van een hernia en vandaag kwam de fysiotherapeut (natuurlijk aanbevolen door een bevriende Rotarian) om hem te behandelen. Ik mocht bij de behandeling aanwezig zijn. Hier hebben ze een hele anderen invalshoek, ze maken gebruik van drukpunten. Het lichamelijk onderzoek is minimaal en bestaat eigenlijk alleen uit een anamnese. Wel heel leuk om hierbij aanwezig te mogen zijn. Daarna kreeg ik van Aunty les in het “vouwen” van samosa, ze was heel precies in hoe de vorm moest zijn en ze vond dat ik talent had. Daarna ging ik met de zuster en een vriendin van Poonam (met de driver) naar een mevrouw die een kaarsenfabriekje had opgericht. Ze gebruikte alleen maar natuurlijke grondstoffen. Ze was helemaal alleen begonnen, terwijl ze niets wist van kaarsen maken. Inmiddels heeft ze 15 vrouwen (weduwes, gescheiden of gewoon uit huis gestuurd) in dienst die door dit werk financieel onafhankelijk zijn en zich daardoor staande kunnen houden in de maatschappij. Na dit bezoek ging ik met de dames koffie drinken bij Star Bucks. Onvoorstelbaar hoe ingewikkeld het in India kan zijn om alleen maar 3 koffie te bestellen, ze willen alles anders en veranderen voortdurend van mening. Uiteindelijk genoot ik samen met mijn gezelschap van een eerlijke frappocino. Thuis gekomen was er weer een mooie zonsondergang, het terras heeft hier een schitterend uitzicht op zee. Na weer een heerlijke maaltijd, zaten we weer samen in onze ladies bar tot het tijd was om te gaan slapen.