medische controles , festival - Reisverslag uit Vizianagaram, India van Tineke - WaarBenJij.nu medische controles , festival - Reisverslag uit Vizianagaram, India van Tineke - WaarBenJij.nu

medische controles , festival

Door: Tineke

Blijf op de hoogte en volg Tineke

26 Februari 2025 | India, Vizianagaram

Donderdag 20-02-2025 medische controle outreach, festival

Vanmorgen zou ik met de dokter en het outreach team meegaan voor medische controles en het verlengen of aanpassen van medicijnenrecepten bij oudere kinderen in het buitengebied.Dit gebeurde als follow-up na hun Campus periode. Als de kinderen te oud worden voor de Campus, blijven ze toch in beeld, door deze regelmatige controles. Na deze bezoeken leveren de social workers binnen 1 of 2 weken de gratis medicijnen en supplementen, op hun scooters, bij de mensen af in het buitengebied.

De dokter was vertraagd dus ging ik maar wat foto impressies in en rondom het medisch centrummaken.

Toen de dokter uiteindelijk arriveerde hoefde ik niet in de ambulance mee, maar mocht ik voor bij hem in de auto mee in zijn auto. Nasroon ging als chaperonneachterin.

We gingen weer naar allerlei andere afgelegen gebieden waar ik volgens mijn nog niet geweest was.

De dokter bleek heel aardig te zijn en hij sprak goed Engels. Hij vroeg me van alles en nog wat.

Vooral mijn verhaal van onze rauwe vis die we met uitjes uit de hand eten (zoute haring) maakte bij hem veel indruk.

Deze man had zoveel geduld bij deze patiëntjes (allemaal met een mentale retardatie), ze hadden bijna allemaal last van regelmatige epileptisch insulten. De dokter luisterde geduldig naar de verhalen van de moeders of de verzorgers, waarna hij in elk geval altijd even met de stethoscoop luisterde. De meeste gaan ook af en toe op consult bij een neuroloog in een van de grote steden.

Overal werden we vriendelijk ontvangen en begroet.

In een vissersdorp vertelde de familie hem dat hun neefje al 2 weken spoorloos verdwenen was, hij luisterde geïnteresseerd, was verbijsterd en gaf een aantal tips. Later in de auto vertelde hij dat dit hier zelden of nooit gebeurd.

Verder vertelde hij dat er in 31 omliggende dorpen elke maand huis aan huis medische controles werden gedaan door medische veldwerkers, die de simpele problemen oplosten en de moeilijkere gevallen verwezen naar he ziekenhuis waar deze dokter werkt.

Door de late start werd het ook een late lunch.

Rond 03.30 p.m. zou ik bezoek gaan bij Rambabu (de instrumentmaker) in zijn dorp was een festival.

Dat had nog al wat voeten in aarde. Ik moest voor 06.00 p.m. terug zijn, omdat het dan te druk zou zijn en er zouden dan veel mensen zijn die teveel gedronken hadden. Verder mocht ik geen vlees of vis eten i.v.m. virussen en bacteriën Natuurlijk moesten er weer mensen met me mee om voor mijn veiligheid te zorgen. 2 voor de juffen gingen mee en zij vonden het zelf ook leuk om naar het festival te mogen gaan. En de chauffeur kwam uit hetzelfde dorp. Het was nog geen 2 minuten rijden, maar we werden met de auto gebracht. Het was er gezellig druk, met allerlei stalletjes met uit een lopende zaken langs de weg. We bezochten de tempel, met daarop een blauwe Shiva.

(Shiva, Shiwa of is het hoogste goddelijke wezen binnen Ishvara, een van de grote tradities binnen het hindoeïsme.

Met Brahma en Vishnu vormt hij de Trimurti van schepper-instandhouder-vernietiger. Shiva is de vernietiger.

Shiva wordt ook tot vader van de maruts, de stormgoden, gerekend.

Tot de kenmerken van Shiva behoren de trident (trishula), de bijl (parashu) en de lasso.

Als Heer van de Dans (Nataraja) draagt hij een trommel (damaru).

Hij draagt de maansikkel (Chandra) op zijn hoofd en is met as bedekt.

Shiva heeft een blauwe keel (nilakanta), omdat hij het gif halahala dronk, dat vrijkwam bij het karnen van de oceaan van melk (Samudra manthan).

Hij heeft drie ogen, draagt een olifantshuid, zit op een tijgerhuid en de witte stier Nandi is zijn rijdier (vahana).

In zijn gedaante als geneesheer heeft Shiva vijf hoofden (Panchanana)

De belangrijkste feestdag voor Shiva is Mahashivaratri. Het feest wordt gevierd in de hindoe maand Ma(a)gha of Phalgun (Feb/Maart) op de dertiende of veertiende dag na de volle maan. De belangrijkste mantra van Shiva is Om Namah Shivaya wat zoveel betekent als "ik buig voor, geef me over aan Shiva".)

Er werd op veel mensen gerekend, want door hekken werd de wachtrij aangegeven. Het was er nog niet zo druk. We werden gegroet door een aantal mama’s van de Campus die ook naar de tempel gingen. Opeens kreeg ik kokosnoot in mijn handen gedrukt die ik af moest geven omdat deze gekloofd werd voor het kokosmelk, de rest kreeg ik terug om te offeren. Nadat bloemen naar het beeld van de god had gegooid, werd er gevraagd of ik ook een tika (hier sticker) wilde, natuurlijk wilde ik dat.

Na het bezoek aan de tempel liepen we nog even over het festival terrein, het lijkt een beetje op onze kermissen alleen is het hier duidelijk religieuzer van aard.

We deden een spelletje ringen gooien, maar de enige die won was de exploitant.

Daarna gingen we naar het huis van Rambabu. We maakten kennis met zijn vrouw, zijn dochtertje, zijn schoonmoeder, zijn zusje, een neefje en nichtje. We zaten een beetje opgeprikt op de bank waar we natuurlijk weer voorzien van drinken en snacks (nu zelfs ijs). Na een poosje hadden we het wel gezien en waren we snel weer terug op de Campus.

Terug op Campus appte ik de director onmiddellijk dat ik weer veilig op de Campus terug was, zodat hij zich verder geen zorgen meer hoefde te maken.

Weer een heel bijzondere en afwisselende dag.

• 28 Februari 2025 - 21:20

Jan:

mooi verhaal weer.. zijn al die veiligheidsrestricties naar jouw idee ook echt nodig, is het er echt zo gevaarlijk voor jou als je 's avonds op stap zou zijn ?