officiële vrije dag i.v.m. Mahashivaratri - Reisverslag uit Vizianagaram, India van Tineke - WaarBenJij.nu officiële vrije dag i.v.m. Mahashivaratri - Reisverslag uit Vizianagaram, India van Tineke - WaarBenJij.nu

officiële vrije dag i.v.m. Mahashivaratri

Door: Tineke

Blijf op de hoogte en volg Tineke

02 Maart 2025 | India, Vizianagaram

Woensdag 26-02-2025 officiële vrije dag iv.m. Mahashivaratri

Wat houdt Mahashivaratri in:

Maha Shivaratri, ook bekend als " De Grote Nacht van Shiva ", is een van de meest krachtige en spiritueel belangrijke nachten binnen het Hindoeïsme en wordt door vrijwel alle hindoes gevierd.

Het feest wordt gevierd op de dertiende of veertiende dag (en nacht) na de volle maan van de hindoemaand Phalguna (februari of maart) en werd dit jaar gevierd op 26 en 27 februari.

Op Maha Shivratri zijn tempels gewijd aan Lord Shiva uitbundig versierd. Toegewijden komen in grote aantallen bijeen, bidden, voeren abishekam (ritueel baden) uit op de Shiva ling en zingen mantra's. Speciale puja's worden de hele nacht gehouden om de zegeningen van Lord Shiva af te smeken.

In deze nacht, de donkerste van het jaar, zijn de posities van de planeet zodanig dat het menselijk systeem een sterke natuurlijke golf van energie ervaart.

De hele nacht wakker en bij bewustzijn blijven in een verticale houding heeft grote voordelen voor iemands lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Het is een tijd voor spirituele groei, gebeden en vasten om de zegeningen van Lord Shiva te zoeken.

Deze heilige viering eert Heer Shiva, die spirituele verlichting, transcendentie en de uitroeiing van onwetendheid vertegenwoordigt.

Aanhangers vasten, voeren puja-rituelen (gebedsrituelen) uit en nemen deel aan nachtwaken om zegeningen te zoeken voor moksha (de bevrijding van de eeuwige cyclus van leven, dood en wedergeboorte) en spiritueel ontwaken

De toegewijden van Shiva vasten op deze dag (soms wordt er wel gedronken of fruit gegeten).

Vasten op Maha Shivratri wordt verondersteld het lichaam en de ziel te zuiveren. Toegewijden vasten om de zegeningen van Lord Shiva te zoeken voor gezondheid, welvaart, vrede en spirituele groei. Het vasten gaat vaak gepaard met gebeden en meditaties.

De dag wordt doorgebracht met meditatie op Shiva en het zingen van devotionele liederen (bhajans) ter ere van Shiva.

Veel mensen gaan deze dag naar de tempel om aan Shiva te offeren.

Wat zijn de gebruikelijke offers aan Lord Shiva op Maha Shivratri? Toegewijden bieden tijdens de rituelen melk, honing, water, ghee (Indiase vorm van geklaarde boter)en bilva-bladeren aan de Shiva lingam. Bilva-bladeren worden als bijzonder heilig beschouwd en worden verondersteld de ziel en het lichaam te zuiveren.Vooral het offeren van bilvabladeren (de drievoudige vorm van het blad zou de drietand symboliseren die Lord Sri Shiva in zijn rechterhand houdt), deze worden op deze dag als gelukbrengend beschouwd.

Maar ook kokosnoten, fruit en speciaal bereid heilig voedsel worden aan Shiva en zijn vrouw Parvati aangeboden.

In deze nacht worden lingams (stenen fallusvormige zuilen) overgoten met melk en water en er wordt bij deze lingams gebeden. Veel lingams hebben een yoni (een rand rondom de lingam, waarin de geofferde vloeistoffen worden opgevangen). De yoni representeert het vrouwelijke en de lingam het mannelijke.

De toegewijden zingen hymnes en chanten mantra's, vooral Ohm Namah Shivaya.

Sommigen zitten rond een heilig vuur en werpen als offergave graankorrels en olie in het vuur terwijl ze zingen voor Shiva.

Na de hele dag te hebben gevast en gemediteerd houdt men een nachtwake met doorgaande gebeden en meditatie tot de opkomst van de zon.

Wakker blijven tijdens de nacht van Maha Shivratri wordt als belangrijk beschouwd. Er wordt aangenomen dat wakker blijven en mediteren op de naam van Lord Shiva spirituele voordelen met zich meebrengt en helpt bij het overwinnen van obstakels in het leven.

Wat is de spirituele betekenis van Maha Shivratri?

Maha Shivratri symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis en kennis op onwetendheid. Het is een tijd voor toegewijden om contact te maken met hun innerlijke zelf, te mediteren en te bidden om goddelijke zegeningen. Het wordt ook gezien als een nacht waarin men karma's uit het verleden kan overwinnen en vrede kan bereiken.

Wat is de beste tijd om mantra's te zingen tijdens Maha Shivratri?

De meest gunstige tijden om mantra's te zingen op Maha Shivratri zijn 's nachts (middernacht), vooral tussen 12:00 uur 's ochtends tot 3:00 uur 's ochtends, wanneer wordt aangenomen dat de spirituele energie op zijn hoogtepunt is. Toegewijden zingen echter vaak de hele nacht mantra's voor maximaal voordeel.

Gelukkige Mahashivratri Groeten

•Mogen de zegeningen van Lord Shiva je leven vullen met liefde, vrede en voorspoed deze Mahashivratri. Om Namah Shivaya!

•Moge u op deze gunstige nacht van Mahashivratri de goddelijke zegeningen van Lord Shiva ontvangen voor een vredig en welvarend leven.

•Ik wens je een gezegende Mahashivratri vol toewijding, vrede en spirituele verlichting.

•Moge Lord Shiva je pad leiden.

•Terwijl je Mahashivratri observeert met vasten en gebeden, moge Lord Shiva je zegenen met innerlijke vrede, kracht en geluk.

•Moge de nacht van Mahashivratri je dichter bij Lord Shiva brengen en je leven vullen met gezondheid, rijkdom en harmonie. Om Namah Shivaya!

Vanmorgen hoefde ik dus niet rond 09.00 a.m bij het medisch centrum te zijn. Ze geven hier altijd op het allerlaatste moment door dat er een officiële vrije dag dus, zodat dat je niet de tijd krijgt om eventueel een uitstapje te plannen.

Ik besloot maar even in de keuken te kijken of daar activiteiten waren. De grote meiden van het naaiatelier waren druk aan het helpen om de groentes voor vanavond schoon te maken (bietjes uit eigen tuin). De kok liet mij uitgebreid zien hoe hij de knapperig gefrituurde groentes klaarmaakte ne frituurde. Ondertussen maakte Laksmi voor ons voor de lunch een minder spicy gerecht.

Vandaag maakte de man van Laksmi de Marsala chai, met veel vers gekneusde gember.

Ik keek nog even bij de security, waar veel kinderen nadat ze een papier hadden getekend naar huis vertrokken.

Ondertussen had ik nu tijd om mijn blogs bij te werken, altijd veel werk:

·Verslagen maken (helaas had ik wat problemen met het opladen van de laptop)

·Foto’s uitzoeken, uploaden en in de goede volgorde bij het verslag zetten,

·Niet kunnen uploaden i.v.m. een grote storing bij waarbenjij.nu

Na de lunch vroeg de director ons (Bert en mij) of we zin hadden om bij de tempel van de 300 traptreden te gaan kijken i.v.m. het Mahashivratri festival, hij waarschuwde bij voorbaat dat het erg er erg druk zo zijn.

I.v.m de warmte zouden we rond 05.00 p.m. vertrekken, maar het werd 06.00 p.m.

Inmiddels wijs geworden van vorige tripjes had ik gezorgd voor drinken, chips, koekjes en banaantjes zodat we boven op de berg zouden kunnen gaan picknicken. Het begon inmiddels al donker te worden en reden in een file van scooters, tuk-tuks en bussen, volgeladen met festivalgangers. Verder waren er ook heel veel mensen vanuit hun huizen te voet, als een soort pelgrimage, onderweg naar de hooggelegen tempel.

In het dorpje was er een verkeerschaos, omdat iedereen naar de tempel wilde. Het laatste stuk naar de traptreden moesten we lopen tussen een grote mensenmassa. Overal waren eet – en drinkstalletjes en natuurlijk de verkoop van alle spullen nodig voor de rituelen. Bij de traptreden

aangekomen, liepen we mee in een lange sliert van mensen die allemaal naar de top wilden.

Bij de tempel op de top was het zo druk dat je bijna niet naar binnen kon. Net buiten de tempel op een van de bergruggen genoten van onze picknick terwijl we onze ogen uitkeken naar al die festivalgangers.

Boven op de berg was ook een groot “heilig” vuur, deze zou de hele nacht blijven branden.

Ook werd er vuurwerk afgestoken, heel mooi tussen de bergen.

De terugweg was lastig omdat het al donker was en de grote lampen soms alleen maar schaduw gaven. Mr. Sharma liep met zijn zaklamp van zijn telefoon boven zijn hoofd als een soort mobiele lantaarnpaal voor ons uit en probeerde ons zo wat voetlicht te geven. Gelukkig kwam iedereen in zijn eigen tempo, veilig beneden aan.

Na nog een beker vol vers gesneden watermeloen gingen we weer terug naar de Campus. Ook nu weer in druk verkeer, met heel veel auto en tuk-tuks met veel te hoog afgestelde lampen, een wonder dat er bijna geen ongelukken gebeurden. Toen we terug waren op de Campus dankte Mr. Sharma Ganesha dat we weer veilig thuisgekomen waren.

Omdat we te laat waren voor het diner in de grote eetzaal, stond het diner klaar voor ons in het guesthouse. We besloten om buiten op de veranda te gaan eten, want ’s avonds is de temperatuur hier heerlijk zwoel, terwijl er weinig tot geen muskieten zijn.

Wat weer een dag vol bijzondere belevenissen.

• 17 Maart 2025 - 22:36

Jan:

bijzonder om zo'n feest mee te maken .. je wordt nog een multi-culti !