3-3 controles, outdoor eten
Door: Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke
07 Maart 2025 | India, Vizianagaram
Maandag 03-03-2025 controles prothesen hulpmiddelen, outdoor eten
Vanmorgen in alle vroegte stand het zoontje van Sharma en 2 vriendjes al bij mijn aan de deur om hun excuses aan te bieden, ze waren gistermiddag op zoek naar mij geweest om me te vragen om mee te gaan naar het strand, maar ze hadden me niet kunnen vinden. Excuses van de kinderen aanvaard. Maar vanmiddag heb ik toch nog een gesprek met Sharma.
Na wat wachten op een auto en een chauffeur vertrokken we met het friends indeed busje voor de controles in het buiten gebied.
Deze keer geen fieldwork, maar roadwork.
De eerste client werkte bij een benzinepomp en stak even de snelweg over, zodat we aan de kant van de weg zijn prothese konden controleren. Deze jongeman had een tijdelijke prothese gekregen, omdat zijn stomp nog wat gezwollen was geweest. Zodra bij de instrumentmakerij de toegezegde sponsoring van 100 benen geleverd wordt, krijgt hij een beter passende en op maat gemaakte nieuwe prothese. Nu dus nog even behelpen, maar met deze prothese is hij mobiel en kan hij in elk geval werken.
Daarna gingen we naar een compleet nieuwe omgeving, we gingen een stuk de bergen in.
De 2e client woonde in een prachtig oud huis, waar ook zijn vader al had gewoond. Alle muren en vloeren waren versierd met prachtige uitgehouwen motieven.
De meneer had aan de rechterzijde een prothese, maar ook zijn linkerbeen was behoorlijk gehavend als gevolg van een ongeval. Hij liep prima met zijn prothese en kon hier zelfs op balanceren. In huis en op het veld droeg hij een prothese met een vaste voet en tijdens het werk had hij een prothese met een beweeglijke voet.
Ook hier kregen we weer het gebruikelijk kokosnootwater aangeboden. En zijn vrouw leidde ons vol trots rond in het mooie en grote huis.
Daarna bezochten we nog de dichtbijgelegen tempel gewijd aan de 2 zonen van Lord Sri Shiva en Godin Parvati: Ganesha en Muragan.
*Murugan ook bekend als Kartikeya, Skanda, Sasthimatriya, Agnibhuva, Kumara (jongeling) en Subrahmanya, is een god uit het hindoeïstisch pantheon.
Kartikeya was een goddelijke krijger geboren met het doel om iedereen te redden van een demon. Shiva, de god van de vernietiging, en Parvati, Shiva's vrouw, waren de ouders van Kartikeya, die hem schiepen door vijf afzonderlijke kinderen te vormen tot één god met zes hoofden. Hij is de god van oorlog en overwinning.
Hij is de zoon van Parvati en Shiva en de broer van Ganesha. Ze wonen op de berg Kailash.
Murugan wordt vaak afgebeeld als een man met meerdere gezichten (zes), rijdend op een blauwe pauw. De pauw is de vahana van Murugan.
Over de geboorte van Murugan worden verschillende verhalen verteld.
·Volgens één versie ging de god Rudra (Shiva) op in de vuurgod Agni en werd Agni uitgenodigd om aan het offerritueel deel te nemen van de Rishi's (Prajapati's). Agni werd verliefd op de vrouwen van de Rishi's en trok zich terug in het woud. Uma (Devi, Parvati, de vrouw van Shiva) ging op in Svaha. Svaha (Blijdschap), de dochter van Daksha, een van de Rishi's, werd verliefd op Agni. Svaha bezocht Agni zes keer in de gedaante van de vrouwen van de Rishi's. Svaha nam zijn zaad mee naar de Rishi's en uit dat zaad in een gouden reservoir werd Murugan geboren, met zes hoofden
·Kamadeva en zijn vrouw Rati (Begeerte) brachten Shiva en Parvati bij elkaar en zij trouwden, maar er kwam geen nakomeling. Toen ontving de vuurgod Agni in de vorm van een duif het zaad van Shiva. Agni liet het zaad in de Ganges vallen en op de oever groeide Murugan op, vandaar zijn naam Agnibhuva (nakomeling van Agni). De zes dochters van de Raja's, de Pleiaden (Kirttikah) kwamen in de Ganges baden en zagen het kind. Ze wilden alle zes zijn moeder zijn en boden hem hun borst. Murugan kreeg terstond zes monden om door hen te worden gezoogd, vandaar zijn naam Sasthimatriya (met zes moeders).
·Er is nog een versie waarin Shiva de vonken uit zijn ogen in het meer Saravana liet vallen, waaruit zes kinderen werden geboren, die opgevoed werden door de zes vrouwen van de Rishi's. Toen Parvati de zes jongetjes zag, omhelsde ze hen tegelijk, zodat ze samen één lichaam kregen, maar twaalf armen en zes hoofden behielden.
*Alle goden hebben hier zoveel verschillende namen en verschijningen. Dus af en toe eentjeuitgelicht in de blog.
Als laatste bezochten we een broertje en een zusje, allebeide ernstig aangedane kinderen, maar met heel verschillende uitingsvormen. Samen (fysio’s, instrumentmaker en social worker) konden we hier mooi in de praktijk zien en ervaren waar we het in de workshop van zaterdag over hadden gehad. Ze hadden zich allebeide tot 3 jaar een normale ontwikkelt. Na heftige koortsaanvallen stopte deze ontwikkeling, ze konden van de een op de andere dag niets meer. Volgens de artsen ging het hier om genetische aandoeningen (mensen trouwen hier vaak binnen hun dorp of binnen de familie, waardoor ze een sterk vergroot risico lopen op kinderen met een genetische, vaak ernstige aandoening).
We controleerde het sta hulpmiddel. Deze was heel simpel, maar voldeed uitstekend.
De 2 kinderen hadden samen 1 walker, die nagenoeg versleten was. Als we op de Campus terug zijn gaan we kijken of er nog loophulpmiddelen beschikbaar zijn.
Rond 04.00 p.m. had ik een goed gesprek met Sharma en was de lucht weer helemaal geklaard.
Hij wil graag dat ik altijd mijn telefoon met mijn Indiase nummer bij me heb, zodat ik hem en hij mij altijd kan bereiken en daar had hij zondag omdat het een spontane opwelling was om naar het strand te gaan niet aan gedacht.
Wel vroeg hij mij of ik al eens outdoor gegeten had. Toen ik nee zei, nodigde hij mij uit om vanavond samen met zijn zoontje uit eten te gaan (zijn vrouw was bij haar moeder).
We aten in Vizianagaram bij een vegetarisch restaurant Kasturi. Het eten was er heerlijk.
We aten vegetarische Manchurian als voorgerecht, Paneer masala als hoofdgerecht en butterscotch ijs als toetje.
Een gezellige afsluiting van weer een intensieve dag.
17 Maart 2025 - 23:14
Jan:
mooie dag en fijn dat de lucht helemaal geklaard is !