14-03 Holi
Door: Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke
20 Maart 2025 | India, Vizianagaram
Vrijdag 14-03-2025 Holi
Vandaag gingen we op de Campus samen Holi vieren. Iedereen was al heel vroeg wakker en iedereen was in opperbeste stemming.
Even wat info:
Dit levendige festival markeert het einde van de winter en het begin van de lente.
Mensen maken vreugdevuren aan de vooravond van Holi om de overwinning van het goede op het kwade te vieren.
Er zijn veel feestelijke activiteiten om de toewijding aan Heer Vishnu te tonen en plezier te hebben tijdens Holi.
Mensen in het hele land spelen met gekleurd poeder en water tijdens Holi.
Dit is een activiteit om respect en toewijding te tonen aan vrienden en families.
Radha, de minnaar van Heer Krishna en hindoegodin, was de eerste vrouw die met kleur werd overgoten als een teken van genegenheid. Om respect voor de godin Radha te tonen, zingen veel mensen Holi-liederen.
De gedachte komt van het verhaal over god Krishna en zijn liefde Rad ha. Krishna had een blauwe, donkere huidskleur en Radha een lichte. Krishna vroeg zijn moeder Yashoda hoe hij die verschillen tussen hem en Radha kon overwinnen.
Zij antwoordde hem om te spelen met kleuren en zo op een vrolijke manier niet op uiterlijk te letten. Krishna stond bekend om zijn speelsheid in het dorp, die speelsheid is nog steeds een onderdeel van het feest.
Hierop kleurde Yashoda, Radha's en Krishna's huid met eenzelfde kleur in, wat symbool staat voor "ware liefde kent maar één kleur".
Het gebruik van kleuren viert de eeuwige liefde tussen Radha en Krishna, maar ook dat iedereen ondanks uiterlijke verschillen gelijk is.
Na het spelen van Holi worden de kleuren opgeruimd en verwijderd iedereen de kleuren van de hun gezichten en van hun lichaam, daarna kleden ze zich aan om de huizen van vrienden/familieleden te bezoeken.
Het is de gewoonte om de huizen van familieleden te bezoeken en respect te betuigen aan de ouderlingen door hun voeten aan te raken, hun respect te bewijzen en hun zegeningen te vragen.
Dankzij Otto een link voor nog meer info
Https://nos.nl/artikel/2559545-jongeren-vieren-holi-nieuwsgierigheid-voor-geloof-op-sociale-media
De zoon van Sharma hield me de hele vroege ochtend al voortdurend op de hoogte wanneer het feest zou gaan beginnen.
Je moest eigenlijk oude kleren aan, die had ik dus niet mee en om speciaal voor Holi een dress te laten maken leek me een beetje overdreven. Dus trok ik maar de meest donkere kleren die ik had aan, hopend dat de verf er wel weer uit zou gaan.
Bij het huis van Sharma was het al een drukte van belang, hier lagen allerlei zakjes vol verfpoeder en deze werden door de grotere kinderen voor de andere kinderen op stukjes van oude kranten verdeeld.
Het feest begon voorzichtig, iedereen kreeg een stip of streep op zijn voorhoofd. Later kreeg je vaak de volle laag op je armen en ook in je gezicht. Wat een feest en wat een plezier hadden de kinderen.
Zelfs de kinderen die normaal gesproken heel rustig waren, gingen nu ook volledig uit hun dak.
Zelfs de vrouw van Sharma kwam er niet onderuit en kreeg ook een aantal strepen op haar gezicht.
Er moesten natuurlijk een heleboel groepsfoto’s gemaakt worden.
Toen iedereen voldoende onder de verfpoeder zat werd het tijd voor een bad. Met de tuinslang werd iedereen natgespoten en zelfs werden er ook nog gieters gebruik om iemand goed af te kunnen spoelen.
Natuurlijk gingen de jongens en meisjes gescheiden on der de tuinslang.
Ook ik nam een bad met de meisjes, het water was gelukkig bijna lauw.
Wat een plezier hadden de kinderen, maar ook de docenten en zeker Sharma genoot van het feit dat hij weer eens tijd had om iets leuks met de leerlingen te doen.
Later op de morgen werd er nog op Holi sweets getrakteerd, maar niet voordat iedereen er weer fris gewassen uitzag en ze niet met handen vol verfpoeder de sweets op zouden gaan eten.
De rest van de dag was nagenieten, foto’s uitzoeken en proberen weer een aantal blog te maken.
Morgen moet er gewoon gewerkt worden en hebben we ’s morgens weer een workshop met het medisch TEAM.
21 Maart 2025 - 19:24
Diny:
Ja ja wel een feestje hier doen ze ook gekke dingen met de carnaval toch???
21 Maart 2025 - 23:53
Jan:
mooie manier om het voorjaar in te luiden.. lijkt me wel wat, zo'n kleurige bende ;-)