25-03 bezoek Rotaryclub, verder met de opname
Door: Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke
07 April 2025 | India, Vizianagaram
Dinsdag 25-03-2025 bezoek Rotaryclub, verder met de opnames voor de promotievideo
Vandaag ging ik op bezoek bij de Rotaclub van Vizianagaram, een ontbijtclub met 100 leden (158).
Al vroeg ging ik met Baskar (als chauffeur) weer eens onderweg naar Vizianagaram, ik kon de weg inmiddels wel dromen. Vizianagaram is de dicht bij gelegen stad, dus ik was er al regelmatig geweest voor: speciale inkopen, tempels bekijken, kruiden-en groentemarkt, bloemenmarkt, kapper enz.
De Rotary bleek een eigen gebouw te hebben (heel gebruikelijk in India). En voor je binnenkwam kon je eerst de vragen van de four-way test lezen.
Even wat meer info over deze four-way test:
De four-way test is een test die door Rotarians over de hele wereld wordt gebruikt als een morele code voor persoonlijke en zakelijke relaties t.a.v. de dingen die we denken, zeggen of doen.
De test kan op bijna elk aspect van het leven worden toegepast.
De test werd geschreven door Herbert J. Taylor, een Amerikaan uit Chicago, toen hij op pad ging om de Club Aluminium Products Distribution Company van een faillissement te redden.
Wat hij dacht wat nodig was, was een eenvoudige, gemakkelijk te onthouden gids voor goed gedrag - een soort ethische maatstaf - die we allemaal in het bedrijf uit het hoofd konden leren en toepassen op wat we dachten, zeiden en deden.
Vervolgens schreef hij de vierentwintig woorden op die de geschiedenis veranderden en synoniemen werden voor Rotary-evolutie.
Het werd later overgenomen door Rotary International, de wereldwijde federatie van Rotary-serviceclubs
It is called "The Four-Way Test of the things we think, say or do."
Is it the truth?
Is it fair to all concerned?
Will it build goodwill and better friendships?
Will it be beneficial to all concerned?
In de jaren 1940 gaf Taylor de Four Way Test voor gebruik aan Rotary en deze wordt tot aan de dag van vandaag gebruikt. (Taylor gaf Rotary International het recht om de test te gebruiken in de jaren 1940 en het auteursrecht in 1954).
De vierentwintig-woordentest is nooit veranderd, maar blijft ook vandaag de dag een centraal onderdeel van de permanente Rotary-structuur over de hele wereld, en wordt beschouwd als de standaard waaraan al het gedrag moet worden gemeten.
De 'Four-Way Test', is wereldwijd leidraad voor Rotarians in hun zakelijk en beroepsmatige leven. Sindsdien is deze vertaald in meer dan 100 talen o.a. Nederlands.
Rotarians stellen zich bij de dingen die zij denken, zeggen of doen de volgende vier vragen:
1.Is het waar?
2.Is het billijk voor alle betrokkenen?
3.Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?
4.Komt het alle betrokkenen ten goede?
De four-way test verwijst naar betere vriendschappen, die zijn gebaseerd op vijf eigenschappen:
1.respect,
2.vertrouwen,
3.wederkerigheid,
4.gedeelde ervaring
5.en wederzijds plezier in elkaars gezelschap.
Als je betere vriendschappen wilt, onderzoek dan eerst of er respect, vertrouwen en wederkerigheid bestaan.
Heel geleidelijk kwamen de leden binnendruppelen. En ik werd zeer gastvrij en vriendelijk ontvangen. We begonnen met een Indiaas ontbijt met o.a. Garelu (గారెలు) een Zuid-Indiase ontbijtsnack, gemaakt van Vigna mungo (zwarte linzen) en meestal in de vorm van een donut, met een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant. Heerlijk. Ze worden gegeten met sambar. Natuurlijk was er ook de gebruikelijke chai.
Omdat ik eregast was kreeg ik een katha, een fijne sjaal die wordt gebruikt om eerbied en welkom uit te drukken. Deze sjaal werd bij aankomst aangeboden als teken van respect en waardering. Dit gebruik is vergelijkbaar met het geven van bloemen of cadeautjes in Westerse tradities, maar draagt een diepere symbolische betekenis.
Als eregast moest ik op de eerste rij zitten en kreeg ik ook de gelegenheid om even iets over mezelf en mijn club te vertellen. En natuurlijk om het vaantje van mij club als groet voor deze club te overhandigen.
Daarna was er een interessante spreker en in tegenstelling tot alle begroetingen was deze voordracht (Ayurveda for preventive health, Ayurveda is een traditionele inheemse geneeswijze ) volledig in Telugu. Heel jammer dat ik deze lezing niet kon volgen, dus ik knikte af en toe maar eens op goed geluk.
Nadat de bijeenkomst afgelopen was, werden er ineens allemaal stoelen op een rij gezet. Dit bleek voor de groepsfoto te zijn.
Ze wilden nog graag een keer de plastic factory bezoeken en ik adviseerde ze om pas te komen als de factory volledig in productie zou zijn.
De locatie bleek nog meer verassingen te hebben:
1.Op de 1e etage was er een vrijwillige Rotary bloedbank, super hygiënisch, voorzien van alle moderne apparatuur die nodig was voor het controleren en verwerken en van het gedoneerde
bloed.
2.Op de 2e etage was een Rotary school of arts met fantastische authentieke instrumenten.
Ik nodigde ze uit om in oktober, als ik weer op de Campus ben, een concert te gaan geven voor iedereen van de Campus. Ook hier kreeg ik weer een begroetingssjaal.
Na deze ochtend vol activiteiten werd het tijd om terug te gaan naar de Campus, even om te gaan kleden in iets gemakkelijkere kleding en te gaan kijken of ik in het medisch centrum nog iets kon doen.
Na de lunch en de powernap was het weer tijd voor het video en filmteam. Deze keer gingen we voor de stallen en de tuinen.
Toen we de verzorger van de koeien vroegen om even voor de video een koe te gaan melken, haalde hij een kalf die eerst een beetje melk mocht drinken en na het melken mocht deze de uiers helemaal leegdrinken. Koeien worden hier echt met respect behandeld, ze zijn hier heilig.
En op de valreep maakten we nog opnames van de vertrekkende schoolbus met de dagscholieren.
Een hele volle dag, met weer heel veel bijzondere dingen. Kijken wat morgen brengt.
07 April 2025 - 13:43
Marianne Koebrugge:
met alle ontmoetingen en ervaringen maak je met alle verslagen een mooi dagboek Tineke. het lijkt me haast onmogelijk om alles te onthouden. nog een fijne tijd gewenst.
13 April 2025 - 12:57
Mannie: