30-03 bespreking, Ugadi, bezoek tempel
Door: Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke
15 April 2025 | India, Vizianagaram
Zondag 30-03-2025 bespreking, Ugadi, bezoek tempel
Vandaag was het "Ugadi" het is een combinatie van twee woorden - "Yuga" (tijdperk) en "Adi" (begin). Ugadi markeerde van het begin Telugu Shaka Samvat 1947, een cyclus van 60 jaar in de hindoeïstische kalender, die elk jaar een unieke naam heeft.
Ugadi is niet alleen een nieuwjaarsviering, maar heeft ook een diepe astrologische en spirituele betekenis. Volgens de hindoeïstische mythologie markeert het de dag waarop Heer Brahma, de schepper van het universum, zijn goddelijke scheppingswerk begon.
Het festival viert ook de vreugdevolle thuiskomst van Lord Rama na zijn 14-jarige ballingschap, en benadrukt de triomf van het goede over het kwade.
De voorbereidingen voor het festival beginnen een week van tevoren met het schoonmaken, schilderen en decoreren met rangoli's, verse bloemen en mangobladeren, die welvaart symboliseren. De dag begint met een heilig bad en traditionele gebeden voor succes en geluk.
Mensen dragen nieuwe kleren, kopen sieraden en bereiden feestelijke gerechten, waaronder Ugadi Pachchadi, die de gevarieerde smaken van het leven vertegenwoordigen.
De Ugadi pachadi bevat 6 smaken
bitterheid (neembloem)- moeilijkheden
zoetheid (rietsuiker)- geluk
zuurheid (tamarinde)- uitdagingen
kruidigheid (groene pepers) -verrassingen
zout (zoute smaak)- ervaring
pittige smaak (mango)- succes,
Deze 6 smaken komen overeen met de 6 emoties in het leven die iedereen doormaak. Het leven is een melange van zoet (rietsuiker), zuur (rauwe mango), bitter (neem).
Met zijn mix van zes smaken, symboliseert het omarmen van alle aspecten van het leven in het komende jaar.
De belangrijkste essentie van dit festival is dat het leven evenwichtig moet zijn en dat er een balans moet zijn tussen zoet, zuur en bitter.
Dit is ook een tijd van familieverenigingen, mensen komen samen voor culturele activiteiten en bezoeken tempels om puja's aan te bieden.
Tradities op deze dag zijn onder meer het maken van kleurrijke vloerpatronen zoals Rangoli, het versieren van deuren met mangobladeren, het uitwisselen van geschenken, het aanbieden van liefdadigheid, het genieten van oliemassages en ceremoniële baden, het bereiden en delen van een speciaal gerechten en het bezoeken van hindoetempels.
Ugadi betekent het verleden achter je laten en een nieuwe fase in het leven ingaan, die je vol positiviteit moet omarmen.
Ugadi is een vrolijk festival en wordt door de mensen gezien als een voorbode van vrede, geluk en voorspoed. Er worden positieve wensen naar elkaar uitgesproken, zoals:
"Laat dit hindoeïstische nieuwjaar positiviteit, nieuwe dromen en een nieuw begin brengen".
"Laat het verleden los, omarm het heden en verwelkom een mooie toekomst”.
Vanmorgen had ik om 05.30 de laatste meeting met Sharma, we gingen lopend naar het huis van zijn ouders, waarin zijn zoontje en vrouw ook aansloten. Tijdens het wandelen filosoferende we samen over de tijd die ik op de Campus geweest was. We bespraken de succesjes die behaald waren, maar ook wat er nog aan uitdagingen lag. Toen we door het tuinhek gingen op weg naar het huis, trok Sharma mij opeens opzij, volgens hem had er een hele grote slang bij de uitgang gelegen. Ik had niets gezien en de slang had zich supersnel verstopt. En ook na veel zoeken was deze niet te vinden. Gelukkig ik heb niet zo op slangen. Volgens Sharma was het geen giftige slang niet geweest, maar och waarschuwde hij de tuinstaff om tijdens hun werk extra goed op te letten en de veiligheid van de kinderen het in de gaten te houden.
Ik had een grote thermoskan Nederlands-Indisch koffie meegenomen en daar genoten we met z’n allen van.
Op de terugweg plukte Sharma een groen mango van een boom en hij zou aan Laksmi vragen om hier Ugadi pachadi voor mij klaar te maken.
Terug op de Campus maakte Sharma en zijn familie zich op voor familiebezoeken. Voor het eerst zag ik Sharma in traditionele Indiase kleding.
’s Middags was ik eindelijk klaar met alle foto’s en video’s, ik had ze op een externe schijf staan en deze kon nu naar de Campus computer gekopieerd worden.
Ik had de meeste spullen al georganiseerd en klaarliggen om in te pakken, maar zoveel was dit niet. Een aantal spullen bleven gewoon op de Campus, zodat ik deze de volgende keer weer kan gebruiken.
Aan het eind van de dag gingen we nog naar een hele mooie tempel in het geboortedorp van Sharma. Maar niet voordat we de Ganesha met de “sunbrella” hadden gefotografeerd. Natuurlijk werden we onmiddellijk gesignaleerd en werden we uitgenodigd om het dorp in te lopen. Ook hier prachtige rangoli’s, die door de vrouwen waren gemaakt en wat waren ze er trots op.
Daarna door naar de tempel. Sharma vertelde hier dat Ganesha, als zoon van Shiva, altijd aan zijn rechterzijde zit. De hindoes bidden eerst tot Ganesha om daarna tot zijn vader Shiva te bidden. (Bij ons vergelijkbaar met Jezus en God).
We werden hier allervriendelijkst ontvangen en toen ze hoorden dat ik 8 weken vrijwilligerswerk had gedaan en dat ik morgen naar huis terug zou gaan, werden er allerlei puja’s uit gesproken, ik moest “heilig” water drinken (water met o.a. kardemom) en ik werd meerdere malen gezegend en bestrooid met rijst. Qua goddelijk bescherming kan er nog weinig misgaan tijdens de reis. Na al deze aandacht rituelen en gebeden hebben we even heerlijk relaxed in de tempel gezeten om te genieten van de sfeer en de entourage. Als verrassing had de vrouw van Sharma heerlijke rijst (biryani) met heerlijke snacks (Garelu) voor mij gekookt, in 1 woord “heerlijk”.
Wat een geweldige afsluiting van de periode op de Campus.
Morgen wordt het lastiger: nu echt afscheid nemen.