Maandag 15 augustus - Reisverslag uit Sauraha, Nepal van Tineke - WaarBenJij.nu Maandag 15 augustus - Reisverslag uit Sauraha, Nepal van Tineke - WaarBenJij.nu

Maandag 15 augustus

Door: Tineke

Blijf op de hoogte en volg Tineke

18 Augustus 2016 | Nepal, Sauraha

Vanmorgen 05.45 wake up call, 06.00 ontbijt, vertrek naar de kano’s 06.30. Omdat het hier ook zo warm wordt (temp. 33 graden, gevoelstemperatuur 49 graden) was het slim om vroeg te beginnen. We hadden gisteren al de onstabiele kano’s gezien en we vroegen ons af of het niet gevaarlijk was omdat er zoveel stroming in de rivier zat. Er werd ons verzekerd dat er geen gevaar was en dat we ook gewoon onze camera’s mee konden nemen. We gingen te voet door het dorp naar de kano instap plaats. Het bleek een hele ondiep liggende, onstabiele kano te zijn. Per persoon werd er een soort mini stoeltje in geplaatst. Het in de kano gaan zitten was een kunst op zich en ging met het nodige schommelen gepaard. Eerst werd er nog veel gelachen en gepraat, maar uiteindelijk werd het muisstil omdat we onder de indruk raakten van alle vogelgeluiden en genoten van de stilte op de rivier. We zagen krokodillen, wilde zwijnen en 4 verschillende soorten ijsvogeltjes. Door de hoge waterstand moesten we zelfs door 2 “stroomversnellingen”, een spannende ervaring.
Ineens, vlak voordat we aan land zouden gaan voor de jungle walk, bleven we vastzitten in het ondiepe water. De gids en de bomende jongeman probeerden ons los te krijgen. Onverwacht draaide de boot en kiepte naar links waardoor er water in de boot kwam, direct daar op liep de hele boot vol en zonk de kano. We probeerden zoveel mogelijk van onze spullen te redden en klommen zo snel mogelijk op de kant. Allemaal waren we kleddernat, maar gelukkig was niemand gewond. Toen we veilig op de kant stonden was iedereen toch een beetje in shock na te water te zijn geraakt in een snel stromende rivier vol stroomversnellingen, waar ook nog krokodillen in zwommen (gelukkig at het hier voorkomende soort alleen vis).
Nadat we een beetje bijgekomen namen we de schade op:
2 natte telefoons, 3 doorweekte camera’s en mijn kleine camera lag op de bodem van de rivier.
Van ons allemaal was de gids het meest ontdaan, hij was al meer dan 20 jaar gids en dit was nog nooit gebeurd.
De groep ging in de doorweekte kleren toch beginnen aan de jungle walk. En ik ging met een rugzak vol natte spullen naar het hotel terug om te kijken wat er nog te redden viel.
Ik stak (nu alleen) in dezelfde boot nog een keer de rivier over en ging achterop de motor van de manager van het hotel mee terug naar het hotel. Alle natte elektronische spullen werden in een grote bak met rijst in de koelkast gelegd. En nadat ik gedoucht had nam ik eerst maar een sterke kop koffie. Ik realiseerde me nu pas dat ik de rest van de vakantie weer zonder fotospullen zat, de canon lag op de bodem van de rivier en mijn nieuwe Lumix en telelens lagen in koelkast in de rijst omdat ze vol water waren gelopen.
We maakten onmiddellijk een verklaring waarin stond wat er gebeurd was en welke schade er waarschijnlijk was. Uiteindelijk bleek dat het hotel geen verzekering had en ze er vanuit gingen dat wij buitenlanders allemaal goed verzekerd waren. Na de lunch kregen we ook ineens een ticket van de kano tocht waarop stond dat zij niet verantwoordelijk waren voor eventuele de schade.
Na de lunch en een siësta vertrokken we om 16.00 naar het olifanten fok centrum. Tot overmaat van ramp moesten we ook hier weer de rivier oversteken met een kano, een aantal weigerde pertinent om weer aan boord te gaan. Als je geen foto’s kunt maken is het veel minder leuk.
Ik voelde me dood ongelukkig en tijdens het diner kreeg ik het dan ook even helemaal te kwaad. Natuurlijk wist ik wel dat we veel geluk hadden gehad en dat gelukkig mijn
collectie buitenlandse X-foto’s niet uitgebreid werd.
Morgen komt er weer een dag.

• 21 Augustus 2016 - 11:19

Mary:

Jeetje Tineke, want een gedoe en wat een pech. Hoe moet dat nu verder. Dekt je reisverzekering dit. ?
    Wanneer kom je weer thuis of ben je dat inmiddels al ?.Als je zin hebt spreken we even een keertje wat af, want je reisfoto.s en verslag zijn superleuk.
    Veel groetjes Mary .

• 21 Augustus 2016 - 11:33

Wilma Buse :

Dat moet erg spannend zijn geweest.
    Balen zeg. Hopelijk dekt je reisverzekering e.e.a.
    Wel prachtige foto's weer. Mooi, met die olifanten.
    Goede terugreis of misschien ben je alweer terug?
    Hartelijke groet,
    Mara & Wilma