voorbereidingen Diwali - Reisverslag uit Bombay, India van Tineke - WaarBenJij.nu voorbereidingen Diwali - Reisverslag uit Bombay, India van Tineke - WaarBenJij.nu

voorbereidingen Diwali

Door: Tineke

Blijf op de hoogte en volg Tineke

03 November 2024 | India, Bombay

Dinsdag 29-10-2024 midden in de voorbereidingen voor Diwali gevallen

Ik viel met mijn neus in de boter en midden in alle voorbereidingen voor Diwali.

Diwali symboliseert de spirituele "overwinning van het licht op de duisternis, het goede op het kwade en de kennis op de onwetendheid".

Diwali is de viering van de start van het nieuwe Hindoe jaar en het wordt verspreid over vijf dagen gevierd.

Het festival dankt zijn naam aan de rij (avali) kleilampen (deepa) die Indiërs buiten en in hun huizen aansteken om het innerlijke licht te symboliseren dat beschermt tegen spirituele duisternis.

In het noorden van India vieren ze het verhaal van koning Rama's terugkeer naar Ayodhya nadat hij Ravana had verslagen door rijen kleilampen aan te steken

Het vijfdaagse evenement begint met Dhanteras (29-10-2024 op deze dag aanbidden mensen Godin Lakshmi, de godin van rijkdom en Lord Kubera, de god van rijkdom)

en eindigt met Bhai Dooj (3-11-2024 Het vieren van liefde tussen broers en zussen en bevestigt opnieuw de beschermende aard van broer-zusbanden), met verschillende rituelen zoals het aansteken van diya's ( lichten, kaarsen), het schoonmaken van huizen en het aanbidden van de godin Lakshmi. Dit festival verspreidt geluk en eenheid onder families en gemeenschappen over de hele wereld.

Wat gebeurt er dag voor dag:

dag1:

de huizen worden van tot teen schoongemaakt

mensen kopen goud, zilver of keukengerei, omdat dit geluk zalbrengen.

dag 2:

huizen worden versierd met bloemen, lichtjes en lantaarns en rangoli (is een oude hindoeïstische kunstvorm, afgeleid van het Sanskriet woord "Rangavalli" en betekent rijen

van kleur). Deze decoraties worden met gekleurde poeders of zand getekend op de vloer van de ingangen van de huizen. Men denkt dat het geluk en voorspoed brengt in het huis en in het gezin en men verwelkomt hiermee de gasten.

dag 3:

Op de hoofddag van het festival komen families samen voor Lakshmi puja (een gebed tot Goddess Lakshmi om eerbied te betonen in de vorm van meditatie, chanten, gebed of voedseloffers.Puja eindigt meestal met aarti, een lichtoffer aan de goden in de vorm van een kaars).

dag 4:

dit is de eerste dag van het nieuwe jaar, wanneer vrienden en familieleden elkaar bellen en op bezoek komen met geschenken en de beste wensen voor het seizoen.

dag 5:BhaiDooij

Is het vieren van liefde tussen broers en zussen en het opnieuw bevestigen van de beschermende aard van broer-zus banden. Broers bezoeken hun getrouwde zussen, die hen met liefde en een uitgebreide maaltijd ontvangen.

Vanmorgen de cadeautjes uit Nederland gegeven (die al 5 maanden met me meereizen), vooral de zwarte mok die als hij gevuld wordt met heet water langzaam, stukje bij beetje ons wereldjaarthema “the magic of Rotary” als liet zien, was een groot succes

Alles moest helemaal schoon zijn en niet alleen het huis. Dus onderging ik een uitgebreide pedicure en manicure behandeling inclusief massage. Mijn nagels moesten worden gelakt en mijn haren kregen een knipbeurt.

Na een powernap gingen we naar de lokale markt.

Eerst werd er zilver gekocht in de vorm van een munt voorzien van de afbeelding van Lakhsmi (de Godin van de welvaart) en daarna werden er nog de laatste speciale aankopen gedaan voor het eten tijdens Diwali. In deze periode wordt er simpel en vegetarisch gekookt.

Na de puja op Diwali wordt er traditioneel een soep (curry) gemaakt met 7 verschillende soorten groentes.

Daarna na de groentemarkt, bij verschillende stalletjes werd van alles gekocht. Hier stonden ook heel veel stalletjes met alleen maar allerlei versieringen, benodigdheden en decoraties nodig voor het aankleden van het huis voor Diwali. Alle groenten werden aan de stalletjes gekocht, verzameld door de diverse kramen en tenslotte werd het allemaal afgeleverd bij de auto met de chauffeur.

Met de achterbak volgeladen gingen we weer terug naar huis. Onderweg zagen we overal mensen de kleurrijke slingers met bloemen (vooral in de kleuren oranje, geel, rood en wit) rijgen die overal tijdens alle rituelen en ter versiering worden gebruikt.

Vanmorgen had Puna traditionele sweets gemaakt van o.a. noten en suiker. Deze werden nu in doosjes ingepakt en worden morgen allemaal door de chauffeurs afgeleverd bij bevriende mensen of relaties. Het is hier gebruik dat men elkaar zoetigheden, noten of cadeautjes stuurt om een Happy Diwali te wensen.

’s Avonds hadden we een heel gezellig en uitgebreid diner bij de Otters Club.

Otters Club was een van de eerste aquaclubs die in Bandra ontstond (in een tijd dat Bandra een afgelegen buitenwijk was).De Club is ontworpen om het maximale te halen uit het prachtige uitzicht dat de Arabische zee biedt. Het is ontworpen om zo visueel poreus mogelijk te zijn om de verbinding met de zee te verbeteren.Ingenieus en inheems werd de stoïcijnse stevigheid van steen getransformeerd tot een delicaat traliewerk, een gordijnmuur jaali. Dit inheemse en innovatieve gebruik van steen vereiste de vaardigheid van het beste vakmanschap van Indiase ambachtslieden. De holtes en vaste stoffen zorgden voor een dramatisch samenspel van licht en schaduw. De wand was decoratief en diende als adempauze voor de ramen erachter. De gebruikte steen maakte niet alleen een einde aan de noodzaak van constant onderhoud, maar sloot ook lelijke attributen buiten die uit open ramen hingen.Tegenwoordig is het oorspronkelijke ontwerp is herontworpen tot een gezichtsloze betonnen gevel.

Het was een fantastisch ontmoeting met bekende en onbekende Rotary vrienden. Onder het genot van een combinatie van heerlijke Aziatische en Indiase gerechten, werden er veel weten-waardigheden uitgewisseld. En het was de gelegenheid om oude contacten weer nieuw leven in te blazen en nieuwe contacten op te doen. Het was zo gezellig dat we helemaal vergaten om de hier zo gebruikelijke groepsfoto te maken.

Een intensieve maar hele leuke dag.

• 03 November 2024 - 08:51

Mannie:

wat veel indrukken en ervaringen prachtig om zo mee te genieten

• 05 November 2024 - 21:33

Jan:

leuk om achtergrond van Diwali zo mee te krijgen ! Mooie traditie.